Energieverbruik stijgt


Het door TenneT gemeten energieverbruik in Nederland is voor het eerst sinds medio 2008 gestegen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de landelijke elektriciteitstransporteur.

Afgelopen periode kende het energieverbruik een dalende trend. De reden was voornamelijk de economische teruggang. In februari is er voor het eerst lichte toename in het verbruik ten opzichte van januari. In vergelijking met het jaar ervoor werd nog wel 6,2 procent minder elektriciteit verbruikt.

Het verbruikscijfer geeft het verbruik van elektriciteit in Nederland, maar exclusief het verbruik waarin rechtstreeks wordt voorzien door kleine lokale productie-eenheden, zoals windmolens en warmtekrachteenheden.
Ook is niet inbegrepen het industrieel verbruik dat door grote bedrijven op eigen locatie direct zelf wordt opgewekt. Dit verbruik kan door TenneT op het openbare net niet worden gemeten, omdat het de uitkomst is van een lokaal proces. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat deze decentrale en industriële productie die buiten de waarneming van TenneT valt, momenteel ongeveer 6 % bedraagt. Anders gezegd, het cijfer heeft een representativiteit van 94%.

Bron: TenneT

Ga naar archief
sluiten Twitter